Resor

Jag leder resor både i Sverige och utomlands, främst fågelresor via AviFauna när det är utomlands och djur & natur via Äventyrsresor. Att få sätta ihop sina egna resor som man själv senare leder, är otroligt kul. Kanske märker mina deltagare av det, brukar ofta få höra att jag är entusiastisk, kunnig, tålmodig och håller ihop gruppen bra :-). Gilla gärna min Facebooksida (se i marginalen intill). Då får du de senaste uppdateringar om guidning, kurser, resor mm

”Stort tack Gigi! Lärorikt och många trevliga nya bekantskaper. Du är verkligen en superduktig ledare! Ger något till alla att fundera på. Nybörjare så väl som erfarna  skådare. Det kan inte vara lätt men du fixar det med råge. Hoppas att jag kan komma med på många fler av dina arrangemang  framöver!”
Monika Svensson, Stockholm.
”Jag måste tacka för en fantastisk resa, fågelskådningen blev mycket bättre än vad jag trodde att den skulle bli! Du ska ha en eloge för att du har gjort en superb bra resa till oss, all planering och omplanering under resan så att den skulle passa oss så bra som möjligt, det har du gjort perfekt. Du gör ett fantastiskt bra jobb, är en mycket bra skådare och du kommer att göra många fågelskådare glada med dina resor, fortsätt så!”
Mikael Ferdinandsson 24 år Ängelholm, som reste med till Oman nov 2015.

 

Resor 2018

Galapagos och Ecuador
2-15 mars 2018 Fullbokad

galapagos-darwin-center-resenar-skoldpadda

Följ med på en spännande och lärorik kryssning i Galapagos unika övärld. Tillsammans med vår svenska färdledare Gigi Sahlstrand reser vi i liten grupp om totalt 16 personer. Detta är det antal gäster som ges plats på den vackra motorseglaren M/S Cachalote. Resan startar med några dagar i regnskogen, på Bellavista Cloud Forest Reserve, väster om Quito på Ecuadors högland. Vi bor i små bekväma bungalows mitt i molnregnskogen. Här ser vi bland annat färggranna kolibrier och många andra vackra fåglar på nära håll.

Det unika djurlivet och behagliga klimatet gör Galapagos till ett riktigt drömresmål för den djurintresserade. Ombord på vår vackra motorsegelyacht, Cachalote, njuter vi av naturen och det fantastiska djurlivet på bästa möjliga sätt. Om vinden tillåter sätter vi segel!
Genom promenader på kritvita korallstränder och upptäcktsfärder till orörda havsvikar kommer vi djuren mycket nära. Jättesköldpaddor, sjölejon, blåfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Det närgångna och spektakulära djurlivet, himlen, havet och de böljande havsbukterna ger fantastiska fotomotiv under kryssningen. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med en havssköldpadda, rocka eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan. mer information samt anmälan  – Galapagos Äventyrsresor


Polen 2018
17-24 maj tjej I plats kvar pg återbud
24-31 maj mix Fullbokad!

1.jpg

Strax efter du lämnat Warszawa och färdas österut är det som att färdas bakåt i tiden, tiden då vi hade småskaliga jordbruk. Snart ser du hur de vita storkarna går och födosöker på fälten och du slås av hur rent det är! Skogen i Bialowieza ligger orörd och hyser alla Europas hackspettar och det finns goda chanser att få se både visenter och kronhjortar! De enorma våtmarksområdena i Biebrza hyser många spännande arter! 

Polens östra delar är de område som är mest attraktivt för oss fågelskådare. Där finns två stora nationalparker. Bialowieza urskog är den äldsta nationalparken i Polen och en av de äldsta i Europa. Skogen är 8 000 år gamla och är det enda kvarvarande exemplet av de skogar som en gång täckte stora delar av Europa. En tredjedel av nationalparken ligger i Polen och övriga delen i Vitryssland. Parkens djurliv uppgår 11 000 arter varav 62 arter däggdjur och 200 fågelarter. Detta vildmarksområde bebos även av ca 300 visenter och har vi tur kan vi höra en varg yla eller se ett lodjur hasta förbi. Läs mer samt anmälan Avifauna-Polen

 

Skåda fågel i Tornedalen  Fullbokad!
5-10 juni  2018

Storspovens underbara drill hörs i midsommarnatten....

Storspovens underbara drill hörs i midsommarnatten….

Nu är det dags för 6:e året i rad för populära ”Skåda fågel i Tornedalen”.
Vår värd är Gunhild Stensmyr på Guesthouse Tornedalen vid Risudden. Vi bor oförskämt fint med fantastisk utsikt över Torne älv där midnattssolen lyser över, äter supergod mat (3 rätters middagar) och ser en massa spännande Norrlands arter! Vi brukar se runt 120 arter. I regel brukar vi få se 5 olika ugglesorter (lapp-, slag-, hök-, jord och hornuggla) (OBS, vid dåligt sorkår kan ugglorna bli svåra att se). Lapp och slaguggla får vi se på bo. Man ser även en del rovfåglar kanske tex blå kärrhök och kungsörn. Och bonusen är att få se och höra dvärg och videsparv! Vi gör även ett dagsbesök till nationalparken Haparanda Sandskär, en timmes båttur ut till ön. Under färden ser vi kolonier av dvärgmås, häckande kustlabbar, skräntärnor, svärta, tobisgrisslor, tordmule, små och storlom mm. Vi brukar även ha tur och alltid få se gråsäl, några vikare, renar och älgar. Bosmina skärgårdsturer som kör oss ut till Haparanda Sandskär, serverar oss god mat och berättar spännande historier hur det var förr på ön! En tur gör vi till Rautiorova ekopark, här vandrar vi en 3 km sträcka i en fantastisk orörd skog! Vi får även lära oss hur det är och var att leva i Tornedalen av Gunhild som är uppvuxen där och en känd profil med fina utmärkelser och drivande för uppbyggnaden av ”Konsthallen Tornedalen”.

Läs och titta på Lottas reserapport från 2014 Fågelskådning i Tornedalen juni 2014 Lotta Bergs reseberättelse.  Här kan du läsa reserapporten från senaste resan 2016, skriven av Marie-Louise Bárány  tornedalen-2016-mlb. Mer information eller anmälan;  www.guesthousetornedalen.se
Utsikten från boendet i Risudden/Vitsaniemi. 4 mil norr om Haparanda längs Torne älv.
Utsikten från boendet i Risudden/Vitsaniemi. 4 mil norr om Haparanda längs Torne älv.


Island  Platser kvar!

19 juni – 1 juli 2018

Island är kontrasternas land. Här möter glaciärernas isflöden den glödheta lavan från jordens inre. Ute på lavafälten kan det vara långt mellan fåglarna, men på fågelbergen och på Myvatns vatten trängs fåglarna om livsutrymmet. 
Redan när planet har landat strax utanför Reykjavik, världens nordligaste huvudstad, får vi plocka fram kikaren för möta de första havsfåglarna. Vid Gardur-udden brukar mindre lira, havssula och stormfågel runda fyren på behagligt avstånd. Läs mer om resan samt info AviFauna Island 2018

 

Vadehavet – Danska Jylland och Norra Tyskland
26 -30 augusti (5-dagar) Fullbokad! Reservplats finnes.

1-P1130957

Magnifika Vadehavet!  När mängden vadarflockar flyttar mellan ebb och flod blir solen skymd av alla enorma mängder av fåglar. När flockarna innehåller kustsnäppor och myrspovar kallas det för ”röd sol”. Och senare på hösten när de enorma starflockarna drar runt blir det ”sort sol” (svart sol). Har man inte besökt Vadehavet ännu så är det på tiden! 
En lång kuststräcka som sträcker sig genom 3 länder. Det är grunt och tidvattnet gör enorma skillnader var strandlinjen går – den kan flytta sig flera kilometer! Detta blir mumma för vadare, änder, gäss, vitfågel m fl! Stor del av flyttfåglarna rastar här men även många övervintrar. Dryga 10 miljoner fåglar övervintrar vid Vadehavet! Vi kommer även få se många rovfåglar, gäss (bl a spetsbergsgås, nilgås), änder (bla rostand). Passa även på handla billigt i gränshandeln. Gillar du fisk, lamm och kalkon så kommer du njuta av maten! Men den finns även bra vegetariska maträtter. Här kan du se en film på den enorma mängden av vadarfåglar! Vadehavet. Läs och titta på bilder från resan hösten -14 under startsidan/hem, post daterad 21 oktober 2014. Här kan du även se en film om naturen vid Vadehavet Nationalpark Vadehavet .
Boende: Del i dubbelrum på charmigt vandrarhem/pensionat inkl frukost och sänglinnen & handduk. Handfat på rummet men toalett och dusch i korridoren. Vi bor i Rudböl i Danmark men går över till tyska sidan för äta middagar. Vackra byn Rudböl ligger precis vid gränsen.
Antal: 7  platser + ledaren och guiden Gigi Sahlstrand
Resan: Vi färdas i gemensam minibuss. Resan utgår från Malmö eller från Kastrup med retur på samma plats.
Pris: 6900 kr Inkl boende m sänglinnen, frukost, transport och bränslekostnader, broavgifter, guidning.
Anmälan: Anmälan kan lämnas via mail till gigi@gigisahlstrand.se. Lämna mobil nummer och vilken ort du bor i!

Här kan du läsa reserapporten Kerstin Nordenadler skrev för resan okt/nov 2016. reserapport-vadehavet-okt-nov-2016-kn


Spanska Sydkusten, Tarifa – Rapphöneresa!

23-30 september 2018

1 Rüppell´s and Griffon in Tarifa

Tjejer – Upplev det magnifika rovfågelsträcket och andra fåglar vid Spanska Sydkusten. Med oss har vi en av Spaniens mest begåvade ornitologer som kommer att vägleda oss alla dagar, Javier Elorriaga

Gibraltarsundet är en viktig flyttväg för många flyttfåglar, framförallt för rovfåglar. Det smala sundet mellan två kontinenter – Afrika och Europa, gör att det blir en ”flaskhals” och mängder av rovfåglar koncentreras. Tusentals ormörnar, dvärgörnar, bivråkar och bruna glador fyller himmeln. Under den här tiden på året har den sällsynta Rüppellgamen årligen observeras. Det blir även mängder med andra fåglar – änder, hägrar, vadare, havsfåglar, tättingar. Vi lägger även in en dag i Tanger och vackra Asilah i Marocko (färjan tar 1 tim) och en eftermiddag åker vi ut i Gibraltarsund för en val o delfinbåttur. Klimatet är skönt, 25-28 grader varmt och havet bjuder till sköna bad. Pool finns om man föredrar det.
Boende: Del i dubbelrum på charmigt och mysigt hotell med normal till bra standard (aircond och kylskåp på rummen), pool med solstolar och nära en milslång sandstrand. Dessutom en mängd fågel runt hotellet :-). Enkelrum går att få mot tillägg
Antal: 10 platser  (kan bli upp till 14) + ledaren och guiden Gigi Sahlstrand och spanska Javi Elorriaga
Resan: 2 minibussar som jag o Javi kör, i Marocko gemensambuss med chaufför.
Pris: 14 900 kr Princip allt ingår förutom flygbiljett samt fika/snacks på caféer. (Helpension, transporter, avgifter, båttur, färja, guidning)
Enkelrumstillägg: 1500 kr
Anmälan: Via mail gigi@gigisahlstrand.se
Mer information och detaljerat program ses här sept18-Tarifa Rapp

 

Öland 1, 6-10 oktober 5 dgr Näsby 
Öland 2, 19-22 oktober 4 dgr Segerstadsfyr Fullsatt men reservplats finns!

1-Långe-Jan-och-Schäferiängarna

Öland är ett måste för fågelskådaren att besöka på hösten. Det är då den stora mängden av flyttfåglar passerar Öland och en o annan raritet brukar dyka upp. Vi besöker de klassiska lokalerna, skådar i lugn och ro men är även pigga på åka på sällsynta fåglar. Vi får även en guidad tur på Ottenby fågelstation. Se här en reserapport av en deltagare från hösten 2015 Öland 16-19 okt 2016 av Lennart Didrik.
Boende: Del i dubbelrum inkl frukost (egna sänglinnen & handduk får medtagas). Vi bor Näsby Nav på södra Öland. Enkelrum går att ordna i mån av plats (extra tillägg). Slutstädning ingår. Gemensamma toaletter och duschar.
Antal: 8-11 platser + guiden/ledaren Gigi Sahlstrand
Resa: Ingår ej i priset. Vi samåker i privatbilar. Min bil utgår från Stockholm med retur på samma plats. Kan plocka upp folk utmed vägen eller på Kalmar C.
Pris: ej satt, ca dryga 4000kr. Inkl boende, slutstädning, frukost, guidning om ringmärkning på fågelstationen Ottenby och övrig guidning av Gigi.
Intresseanmälan: Via mail till gigi@gigisahlstrand.se. Lämna mobil nummer och boendeort samt om du önskar enkelrum!
OBS! Öland 2 har annat upplägg, annat boende, gemensam resa i minibuss, 7 deltagare. Begär info

 

Malawi      
31 okt – 12 (13) nov 2018 Flyttad till 2019

1 malawi-majete-lejon

Följ med på en resa med bekväm storviltsafari som även bjuder på massor av spännande fåglar. En härlig kombination med djur och fåglar, sol, bad och snorkling när Sverige börjar få en bistert väder.
Vi besöker allt från högländernas gröna teplantager – via torra savannskogar i safariparkerna – till den klara turkosblå Malawisjön. Det ger oss en stor bredd i utbudet av fågel- och djurarter. De två storviltreservaten vi besöker bjuder på helt olika miljöer och djurliv och har få besökare. Här blir det många game drives i öppna fyrhjulsdrivna fordon och båtturer bland flodhästar och elefanter. Vi omges av många slags storkar, örnar, vattenlevande fåglar och färggranna fåglar som biätare, kungsfiskare och solfåglar. Det blir även spännande nattsafaris där vi spanar efter djur som piggsvin, genett och leopard plus nattaktiva fåglar med strålkastare. Resan avslutas med sol och bad bland färgglada små ciklider i den klara Malawisjön. OBS! Resan är ej en fokuserad fågelresa utan djur o naturresa.
Anmälan och mer information – Äventyrsresor Malawi 2018


Södra Oman 
Fullbokad!
17-25 november 2018

Du ligger i solstolen vid hotellet, med kikaren i ena handen och något läskande kallt i den andra, och tittar på abessinsk solfågel i palmen nära dig. Du reser dig och går ner till havet där de svartbenta strandpiparna springer runt dina fötter. När du simmar ut i havet så flyger tofstärnan och sotmåsen över ditt huvud och kanske ser du delfinerna som hoppar längre ut. Sugen på Arabien? Oman är en perfekt introduktion.
Oman har upptäckts mer och mer av fågelskådarna under de sista åren. Dels för det behagliga klimatet, de vänliga människorna, lättskådat och framförallt närheten till fåglarna. Salalah i södra Oman skiljer sig markant från norra Oman, med de gröna och frodiga Dhofarbergen som en kuliss i norr. I bergen ligger ett antal färskvattenkällor och vid dessa samlas mycket fågel. Längs kusten finns flera fina bräckvattenslaguner, så kallade kwahrer, vilka är fågelrika, lättskådade och det tycks att vad som helst kan dyka upp där. ”Kwahrer” får sitt vatten från bergen under och efter monsunen. Så här års finns en hel del klarvatten i vassar och sumpstränder. Och naturligtvis drar dessa till sig mycket fågel i ett annars torrt ökenlandskap. Vårt hotell ligger precis intill stranden, vadare och havsfågel kan bekvämt skådas från hotellbalkongen! Läs mer samt info AviFauna S Oman 2018

 

 

2019 – en del av resorna

 

Bosnien Hercegovina
4-11 maj 2019

day2-5

I detta land bjuds det på fantastik miljö o spännande fåglar. Det blir berg, skogar, våtmarker, sjöar o hav. Vi bor bekvämt i vackra staden Moster där vi utgår ifrån varje dag. Korta dagsresor. En dag skådar vi i Kroatien. Mer info kommer…
Det går dock bra att intresseanmäla sig på gigi@gigisahlstrand.se

 

Runde, Norge
Juli 2019

Lunnefåglar IMG_1288

Vi står förväntansfulla i kvällsljuset på Rundes västsidas berg. Några unga havsörnar flyger in och betraktar oss. Nedanför blänker tretåiga måsar i den låga solens strålar och på håll hör man de häckande havssulornas säregna skorranden. Och plötsligt går ett sus genom skaran – ”Nu kommer dom”! Som synkront avfyrade projektiler kommer lunnefåglarna in från havet.

Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom de tiotusentals, häckande, lunnefåglarna är det en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Vi bor alldeles vid havet och kan skåda genom fönstren på de spännande havsfåglarna som flyger förbi. Ibland simmar en utter förbi, och tittar man uppåt i slänten kan man se kronhjort och tittar man nedåt kanske en ringtrast som hoppar på marken. Mer info kommer.
Denna resa passar utmärkt om du är helt oerfaren eller erfaren  på fåglar!

Här kan du se en reklamfilm som gjordes inför resan 2015 – Runde reklam

 

Resor 2019-2020

Kommande resor 2019 som ska gå i AviFaunas regi;
Feb eller mars – Trinidad & Tobagos 10dgr
April – Spanien, Gibraltar & Marocko 9 dgr
Maj – Rumänien 12 dgr
Maj – Vitryssland 9 dgr
Juli – Runde 5 dgr
Nov- Teneriffa – Fuerte Ventura Tjejresa 8 dgr

Kommande resor 2019-20 som ska gå i Äventyrsresors regi:
Inget bokat men diskuteras om Galapagos, Seychellerna, Alaska, Mongoliet, Kroatioen…

 

Ön Lesbos, Grekland

Denna resa kan jag erbjuda tex kompisgäng, nätverk, föreningar och dylikt. Bäst under april/maj eller tidig höst. Anmäl intresse även om du är själv!

Foto 2016-04-22 10 24 56

Den som en gång i sträcktider varit på Lesbos för att skåda fågel känner en längtan att återvända dit. Ön som är ovanligt rik på vatten för att ligga i östra Medelhavet, liknar mest en jättestor fågelautomat.

Oräkneliga antal örter av mångahanda och väldoftande slag ger fröer och insekter så det räcker åt alla. Gott om tättingar över ön och vid dammar och vattendrag finns en mängd av vadare, hägrar och flamingos. Även en del rovfåglar syns på himmelen. Vill du bli en av alla de skådare som längtar efter att få återvända till Lesbos? För det behövs ett första besök – den chansen har du här och nu. Jag har varit där nu 2 gånger och nästa år blir det 3:e gången… Här kommer reserapport från 2016 då Sumphönorna bokade in mig (de gick en studiecirkel i Sundbyberg ”Sumpan”, därav namnet 🙂 ). reserapport Lesbos 2016

Annonser

4 kommentarer till Resor

 1. Mats Larsson yfn 0708-440030 skriver:

  Hej
  Finns det plats för resa till Island under sommaren 2015, är en man.
  Med vänlig hälsning Mats Larson

  • gisahb skriver:

   Hej Mats, jag kommer leda en resa till Island sommar 2016. Det blir nästan exakt samma upplägg som den jag hade nu i somras 2014. Det blir en mixresa och ca 10-14 deltagare. Ökar på resan med en dag. I april kommer den troligtvis läggas ut på hemsidan. Det går dock redan idag intresse anmäla sig, då har man garderat en plats :-). Reserapport från sista resan finns på AviFaunas hemsida.
   Med vänlig hälsning
   Gigi

 2. Cecilia Camitz skriver:

  Om det finns plats till Vedehavet vill jag gärna åka med.

  • gisahb skriver:

   Om alla som intresseanmält sig till första resan tackar ja, då är resan full. Men det är långt dit…. Men gott om plats på den andra. Vilken syftar du på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s