Resor

Jag leder resor både i Sverige och utomlands, främst fågelresor via AviFauna när det är utomlands och djur & natur via Äventyrsresor. Att få sätta ihop sina egna resor som man själv senare leder, är otroligt kul. Kanske märker mina deltagare av det, brukar ofta få höra att jag är entusiastisk, kunnig, tålmodig och håller ihop gruppen bra :-). Gilla gärna min Facebooksida (se i marginalen intill). Då får du de senaste uppdateringar om guidning, kurser, resor mm

”Stort tack Gigi! Lärorikt och många trevliga nya bekantskaper. Du är verkligen en superduktig ledare! Ger något till alla att fundera på. Nybörjare så väl som erfarna  skådare. Det kan inte vara lätt men du fixar det med råge. Hoppas att jag kan komma med på många fler av dina arrangemang  framöver!”
Monika Svensson, Stockholm.
”Jag måste tacka för en fantastisk resa, fågelskådningen blev mycket bättre än vad jag trodde att den skulle bli! Du ska ha en eloge för att du har gjort en superb bra resa till oss, all planering och omplanering under resan så att den skulle passa oss så bra som möjligt, det har du gjort perfekt. Du gör ett fantastiskt bra jobb, är en mycket bra skådare och du kommer att göra många fågelskådare glada med dina resor, fortsätt så!”
Mikael Ferdinandsson 24 år Ängelholm, som reste med till Oman nov 2015.

 

Resor 2018

 

Vadehavet – Danska Jylland och Norra Tyskland
26 -30 augusti (5-dagar) Fullbokad! 

1-P1130957

Magnifika Vadehavet!  När mängden vadarflockar flyttar mellan ebb och flod blir solen skymd av alla enorma mängder av fåglar. När flockarna innehåller kustsnäppor och myrspovar kallas det för ”röd sol”. Och senare på hösten när de enorma starflockarna drar runt blir det ”sort sol” (svart sol). Har man inte besökt Vadehavet ännu så är det på tiden! 
En lång kuststräcka som sträcker sig genom 3 länder. Det är grunt och tidvattnet gör enorma skillnader var strandlinjen går – den kan flytta sig flera kilometer! Detta blir mumma för vadare, änder, gäss, vitfågel m fl! Stor del av flyttfåglarna rastar här men även många övervintrar. Dryga 10 miljoner fåglar övervintrar vid Vadehavet! Vi kommer även få se många rovfåglar, gäss (bl a spetsbergsgås, nilgås), änder (bla rostand). Passa även på handla billigt i gränshandeln. Gillar du fisk, lamm och kalkon så kommer du njuta av maten! Men den finns även bra vegetariska maträtter. Här kan du se en film på den enorma mängden av vadarfåglar! Vadehavet. Läs och titta på bilder från resan hösten -14 under startsidan/hem, post daterad 21 oktober 2014. Här kan du även se en film om naturen vid Vadehavet Nationalpark Vadehavet .
Boende: Del i dubbelrum på charmigt vandrarhem/pensionat inkl frukost och sänglinnen & handduk. Handfat på rummet men toalett och dusch i korridoren. Vi bor i Rudböl i Danmark men går över till tyska sidan för äta middagar. Vackra byn Rudböl ligger precis vid gränsen.
Antal: 7  platser + ledaren och guiden Gigi Sahlstrand
Resan: Vi färdas i gemensam minibuss. Resan utgår från Malmö eller från Kastrup med retur på samma plats.
Pris: 6900 kr Inkl boende m sänglinnen, frukost, transport och bränslekostnader, broavgifter, guidning.
Anmälan: Anmälan kan lämnas via mail till gigi@gigisahlstrand.se. Lämna mobil nummer och vilken ort du bor i!

Här kan du läsa reserapporten Kerstin Nordenadler skrev för resan okt/nov 2016. reserapport-vadehavet-okt-nov-2016-kn

 

Spanska Sydkusten, Tarifa – Rapphöneresa!
23-30 september 2018 1-2 platser kvar!

1 Rüppell´s and Griffon in Tarifa

Tjejer – Upplev det magnifika rovfågelsträcket och andra fåglar vid Spanska Sydkusten. Med oss har vi en av Spaniens mest begåvade ornitologer som kommer att vägleda oss alla dagar, Javier Elorriaga

Gibraltarsundet är en viktig flyttväg för många flyttfåglar, framförallt för rovfåglar. Det smala sundet mellan två kontinenter – Afrika och Europa, gör att det blir en ”flaskhals” och mängder av rovfåglar koncentreras. Tusentals ormörnar, dvärgörnar, bivråkar och bruna glador fyller himmeln. Under den här tiden på året har den sällsynta Rüppellgamen årligen observeras. Det blir även mängder med andra fåglar – änder, hägrar, vadare, havsfåglar, tättingar. Vi lägger även in en dag i Tanger och vackra Asilah i Marocko (färjan tar 1 tim) och en eftermiddag åker vi ut i Gibraltarsund för en val o delfinbåttur. Klimatet är skönt, 25-28 grader varmt och havet bjuder till sköna bad. Pool finns om man föredrar det.
Boende: Del i dubbelrum på charmigt och mysigt hotell med normal till bra standard (aircond och kylskåp på rummen), pool med solstolar och nära en milslång sandstrand. Dessutom en mängd fågel runt hotellet :-). Enkelrum går att få mot tillägg
Antal: 10 platser  (kan bli upp till 14) + ledaren och guiden Gigi Sahlstrand och spanska Javi Elorriaga
Resan: 2 minibussar som jag o Javi kör, i Marocko gemensambuss med chaufför.
Pris: 14 900 kr Princip allt ingår förutom flygbiljett samt fika/snacks på caféer. (Helpension, transporter, avgifter, båttur, färja, guidning)
Enkelrumstillägg: 1500 kr
Anmälan: Via mail gigi@gigisahlstrand.se
Mer information och detaljerat program ses här sept18-Tarifa Rapp

 

Öland 1, 6-10 oktober 5 dgr Näsby 2 platser kvar!
Öland 2, 19-22 oktober 4 dgr Segerstadsfyr Fullsatt men reservplats finns!

1-Långe-Jan-och-Schäferiängarna

Öland är ett måste för fågelskådaren att besöka på hösten. Det är då den stora mängden av flyttfåglar passerar Öland och en o annan raritet brukar dyka upp. Vi besöker de klassiska lokalerna, skådar i lugn och ro men är även pigga på åka på sällsynta fåglar. Vi får även en guidad tur på Ottenby fågelstation. Se här en reserapport av en deltagare från hösten 2015 Öland 16-19 okt 2016 av Lennart Didrik.
Boende: Del i dubbelrum inkl frukost (egna sänglinnen & handduk får medtagas). Vi bor Näsby Nav på södra Öland. Enkelrum går att ordna i mån av plats (extra tillägg). Slutstädning ingår. Gemensamma toaletter och duschar.
Antal: 8-11 platser + guiden/ledaren Gigi Sahlstrand
Resa: Ingår ej i priset. Vi samåker i privatbilar. Min bil utgår från Stockholm med retur på samma plats. Kan plocka upp folk utmed vägen eller på Kalmar C.
Pris: ej satt, ca dryga 4000kr. Inkl boende, slutstädning, frukost, guidning om ringmärkning på fågelstationen Ottenby och övrig guidning av Gigi.
Intresseanmälan: Via mail till gigi@gigisahlstrand.se. Lämna mobil nummer och boendeort samt om du önskar enkelrum!
OBS! Öland 2 har annat upplägg, annat boende, gemensam resa i minibuss, 7 deltagare. Begär info

2019 – en del av resorna

 

Södra Spanien, norra Marocko & Gibraltar
15–23 februari 2019

5
Tänk dig att utan behöva förflytta dig längre sträckor kunna skåda i två kontinenter, två hav och tre länder! Vi kommer att uppsöka de bästa områdena med olika miljöer på båda sidor av Gibraltar sund, som t ex myrar, korkekskogar, berg, klippor, sjöar, stränder, jordbruksmark e t c. Under hela resan kommer vi att ha goda möjligheter att se en mängd rovfåglar, vi är nämligen vid ”flaskhalsen” där ett av Europas bästa rovfågelsträck går. Låt oss som fågelskådare plocka ut det bästa av dessa tre länder!
Vi kommer att få möta två av de mest sällsynta arterna i västra Palearktiseremitibis i Spanien och kapuggla i Marocko.
Läs mer samt anmälan AviFauna-S Spanien, Gibraltar och N Marocko

 

Galapagos och Ecuador 
1-14 mars 2019

galapagos-darwin-center-resenar-skoldpadda

Följ med på en spännande och lärorik kryssning i Galapagos unika övärld. Resan startar med några dagar i Ecuador. Mer info kommer senare..

 

Trinidad & Tobago 26 mars – 3 april 2019

3

Morgondimman lättar i dalgången vid Asa Wright Nature Center och vi samlas på verandan för att beskåda fågelaktiviteten. Det här är den perfekta platsen för en introduktion till Sydamerikas många fågelfamiljer. Flera arter kolibrier surrar bland buskarna och vid fruktmatningen möter vi fåglar med exotiska namn som tangaror, honungssugare, messångare, banansmyg och trädklättrare. Lite blyg är den blåkronade motmoten som sitter i närmsta busken. När dimmorna skingras upptäcker vi en tukan som solar sig i trädtoppen neråt dalen och på håll hörs en skäggklockkotinga. Vilken början på dagen innan vi ger oss ut på dagens första vandring i regnskogen på Trinidad.
Läs mer samt anmälan; AviFauna – T & T

 

Rumänien 22 april – 3 maj 2019

32553_4ce5a997
Karpaterna – ett strålande vackert bergslandskap med snöklädda berg som fond i fjärran. Fina och behagliga vandringar över blommande alpängar och längs skogskanter, där vi spanar efter mindre skrikörn, gråspett och brandkronad kungsfågel. Besök i en nationalpark där vi letar murkrypare i en trång, dramatisk klyfta med lodräta klippväggar. I dalgångarnas lövskogar hittar vi kanske mellanspett och halsbandsflugsnappare. Men höjdpunkten blir nog ändå vårt besök i björngömslet! En sen eftermiddag bänkar vi oss i ett stort och förvånansvärt bekvämt gömsle och spanar in mot skogen. Med lite tur kan vi få se brunbjörn redan i fullt dagsljus, då den närmar sig den utlagda maten, men chansen ökar när skymningen faller på!
Läs mer samt anmälan; AviFauna – Rumänien

Bosnien Hercegovina
5-12 maj 2019

day2-5

I detta land bjuds det på fantastik miljö o spännande fåglar. Det blir berg, skogar, våtmarker, sjöar o hav. Vi bor bekvämt i vackra staden Moster där vi utgår ifrån varje dag. Korta dagsresor. En dag skådar vi i Kroatien. Läs reserapport från resan maj-2017 Fågelskådning Herzegovina maj 2017 vers 2
Pris ej satt ännu men det går dock bra att intresseanmäla sig på gigi@gigisahlstrand.se

 

Vitryssland
15-23 maj 2019

Mer info kommer snart, anordnas i AviFaunas regi.

 

Skåda fågel i Tornedalen  
5-11 juni  2019

Storspovens underbara drill hörs i midsommarnatten....
Storspovens underbara drill hörs i midsommarnatten….

Utsikten från boendet i Risudden/Vitsaniemi. 4 mil norr om Haparanda längs Torne älv.
Utsikten från boendet i Risudden/Vitsaniemi. 4 mil norr om Haparanda längs Torne älv.

Dags för 7:e året i rad för populära ”Skåda fågel i Tornedalen”.
Vår värd är Gunhild Stensmyr på Arthotel Tornedalen vid Risudden. Vi bor oförskämt fint med fantastisk utsikt över Torne älv där midnattssolen lyser över, äter god mat och ser en massa spännande Norrlands arter! Vi brukar se upp mot 120 arter. Med lite tur kan vi få se upp till 4-6 olika ugglesorter (lapp-, slag-, hök-, pärl-, jord och hornuggla) (OBS, vid dåligt sorkår kan ugglorna bli svåra att se). Lapp och slaguggla får vi se på bo. Man ser även en del rovfåglar kanske tex blå kärrhök, bivråk och kungsörn. Och bonusen är att få se och höra dvärg, ortolan och videsparv! Vi gör även ett dagsbesök till nationalparken Haparanda Sandskär, två timmars båttur ut till ön. Under färden ser vi kolonier av dvärgmås, häckande kustlabbar, skräntärnor, svärta, tobisgrisslor, tordmule, små och storlom mm. Vi brukar även ha tur och alltid få se gråsäl, några vikare, renar och älgar. Bosmina skärgårdsturer som kör oss ut till Haparanda Sandskär, serverar oss god mat och berättar spännande historier hur det var förr på ön! En tur gör vi till Rautiorova ekopark, här vandrar vi en 3 km sträcka i en fantastisk orörd skog! Vi får även lära oss hur det är och var att leva i Tornedalen av Gunhild som är uppvuxen där och en känd profil med fina utmärkelser och drivande för uppbyggnaden av ”Konsthallen Tornedalen”.

Läs och titta på Lotta Bergs (ordf Birdlife Sverige) reserapport från 2014 Fågelskådning i Tornedalen juni 2014 Lotta Bergs reseberättelse.  Här kan du läsa reserapporten från senaste resan 2016, skriven av Marie-Louise Bárány  tornedalen-2016-mlb. Mer information eller anmälan; www.arthoteltornedalen.se.

 

Runde, Norge 29 juni – 3 juli 2019

Lunnefåglar IMG_1288

Vi står förväntansfulla i kvällsljuset på Rundes västsidas berg. Några unga havsörnar flyger in och betraktar oss. Nedanför blänker tretåiga måsar i den låga solens strålar och på håll hör man de häckande havssulornas säregna skorranden. Och plötsligt går ett sus genom skaran – ”Nu kommer dom”! Som synkront avfyrade projektiler kommer lunnefåglarna in från havet.

Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom de tiotusentals, häckande, lunnefåglarna är det en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Vi bor alldeles vid havet och kan skåda genom fönstren på de spännande havsfåglarna som flyger förbi. Ibland simmar en utter förbi, och tittar man uppåt i slänten kan man se kronhjort och tittar man nedåt kanske en ringtrast som hoppar på marken. Mer info samt anmälan AviFauna – Runde
Denna resa passar utmärkt om du är helt oerfaren eller erfaren  på fåglar!

Här kan du se en reklamfilm som gjordes inför resan 2015 – Runde reklam

 

Resor 2019-2020

Kommande resor 2019 som ska gå i AviFaunas regi;
Nov- Teneriffa – Fuerte Ventura Tjejresa 8 dgr

Kommande resor 2019-20 som ska gå i Äventyrsresors regi:
Inget bokat men diskuteras om  Seychellerna, Alaska, Mongoliet..

 

Ön Lesbos, Grekland

Denna resa kan jag erbjuda tex kompisgäng, nätverk, föreningar och dylikt. Bäst under april/maj eller tidig höst. Anmäl intresse även om du är själv!

Foto 2016-04-22 10 24 56

Den som en gång i sträcktider varit på Lesbos för att skåda fågel känner en längtan att återvända dit. Ön som är ovanligt rik på vatten för att ligga i östra Medelhavet, liknar mest en jättestor fågelautomat.

Oräkneliga antal örter av mångahanda och väldoftande slag ger fröer och insekter så det räcker åt alla. Gott om tättingar över ön och vid dammar och vattendrag finns en mängd av vadare, hägrar och flamingos. Även en del rovfåglar syns på himmelen. Vill du bli en av alla de skådare som längtar efter att få återvända till Lesbos? För det behövs ett första besök – den chansen har du här och nu. Jag har varit där nu 2 gånger och nästa år blir det 3:e gången… Här kommer reserapport från 2016 då Sumphönorna bokade in mig (de gick en studiecirkel i Sundbyberg ”Sumpan”, därav namnet 🙂 ). reserapport Lesbos 2016

 

Malawi      
2019 eller 2020

1 malawi-majete-lejon

Följ med på en resa med bekväm storviltsafari som även bjuder på massor av spännande fåglar. En härlig kombination med djur och fåglar, sol, bad och snorkling när Sverige börjar få en bistert väder.
Vi besöker allt från högländernas gröna teplantager – via torra savannskogar i safariparkerna – till den klara turkosblå Malawisjön. Det ger oss en stor bredd i utbudet av fågel- och djurarter. De två storviltreservaten vi besöker bjuder på helt olika miljöer och djurliv och har få besökare. Här blir det många game drives i öppna fyrhjulsdrivna fordon och båtturer bland flodhästar och elefanter. Vi omges av många slags storkar, örnar, vattenlevande fåglar och färggranna fåglar som biätare, kungsfiskare och solfåglar. Det blir även spännande nattsafaris där vi spanar efter djur som piggsvin, genett och leopard plus nattaktiva fåglar med strålkastare. Resan avslutas med sol och bad bland färgglada små ciklider i den klara Malawisjön. OBS! Resan är ej en fokuserad fågelresa utan djur o naturres

Annonser

4 kommentarer till Resor

 1. Mats Larsson yfn 0708-440030 skriver:

  Hej
  Finns det plats för resa till Island under sommaren 2015, är en man.
  Med vänlig hälsning Mats Larson

  • gisahb skriver:

   Hej Mats, jag kommer leda en resa till Island sommar 2016. Det blir nästan exakt samma upplägg som den jag hade nu i somras 2014. Det blir en mixresa och ca 10-14 deltagare. Ökar på resan med en dag. I april kommer den troligtvis läggas ut på hemsidan. Det går dock redan idag intresse anmäla sig, då har man garderat en plats :-). Reserapport från sista resan finns på AviFaunas hemsida.
   Med vänlig hälsning
   Gigi

 2. Cecilia Camitz skriver:

  Om det finns plats till Vedehavet vill jag gärna åka med.

  • gisahb skriver:

   Om alla som intresseanmält sig till första resan tackar ja, då är resan full. Men det är långt dit…. Men gott om plats på den andra. Vilken syftar du på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s