Guidning

Leds av Sveriges enda kvinnliga professionella fågelguide Gigi Sahlstrand.
Du vet väl att det går alldeles ypperligt att anlita mig som fågelguide? Varför inte ge bort ett presentkort på en fågelguidning eller boka in mig som personlig fågelguide? Att leda en grupp (eller för enskild person) och få delge sina kunskaper tycker jag är jättekul och jag gör det på ett lugnt, inspirerande och pedagogiskt sätt! Gilla gärna min sida på Facebook (se i marginalen intill). Då får du de senaste uppdateringar om guidning, kurser mm.

Tack för en jättetrevlig guidning! Du har ett otroligt underbart sätt att berätta om fåglar./Barbro Åhlund, SPF Bromma
Alla var mycket nöjda med guidningen och tyckte att du var en suverän guide som lyckades få alla mer intresserade av fåglars liv. Det har också pratats mer fåglar här på kontoret i dag än någonsin tidigare. /Anna, Nordens Välfärdscenter
”Tack för fågelvandringen vid Råstasjön igår. Du har en fantastisk förmåga att dela med dig av dina kunskaper!” Linda, Upplands-Bro
”Jag var med den 4 december, det var kanonbra. Två timmar försvann blixtsnabbt, fast det var rått och kallt om fötterna. Jag kan verkligen rekommendera Gigis utflykter!  Vi såg några vanliga och några ovanliga fåglar och alla kunde vår guide berätta något spännande om. Jag ser fram emot nästa guidning.” Katarzyna, Solna.

“Jag måste bara säga igen att du är verkligen en jättebra guide och pedagog, lugn, kunnig och prestigelös. Och väldigt trevlig!Marianne Dannbeck, Färentuna

 

Möt fåglarna i Svartsjöviken!

1-P1170556

svartsjöviken-P1140629

2,5 mil från Bromma ut på Mälaröarna ligger Svartsjö slott naturskönt på Färingsö. Slottet härstammar från år 1580 men det nuvarande slottet är från 1730 då det gamla brann ned. Platsen hade redan på medeltiden kungligheter boende. Under många år på 1900-talet användes det som fängelse. Slottet är öppet för besök på helgerna med café och på vardagarna kan man äta lunch i Svartsjö matsal. Slottsskogen är bedårande vacker på våren med alla sina vilda blommor och hösten med alla vackra löv. Här hittar man även landets bredaste och en av de äldsta parklind, planterad 1620!

Intill slottet ligger Svartsjöviken. Det är en mindre sjö som förbinds med Mälaren via Svartsjö kanal. Området runt slottet och viken är fågelrika, den attraherar fåglar med sina åkrar, ängar, betesfält, slottsskog och park samt den grunda viken från Mälaren. 219 arter har observerats. Ett stenkast ifrån finns Svartsjö dämme och Svartsjö maden som också är värt ett besök. Guidningen anpassas efter fågeltillgången, vädret och månaden. Det blir en tur i slottsparken sen blir det två alternativ (ev går de kombinera). 1. Fågeltornet i Svartsjöviken och fälten runt om. 2. Svartsjö dämme och maden. På fälten finns rastande sånglärkor, tofsvipor, starar och gäss (vissa dagar kan 6 olika arter ses!). Stor chans att få se havsörn, ormvråk, sparv & duvhök året om. Mellan april och september ses brun kärrhök, fiskgjuse och lärkfalk, senare på hösten dyker fjällvråk och blå kärrhök upp, båda kan dock ses i april. Från fågeltornet ser vi knöl & sångsvanar, änder och skäggdoppingar. Salskrake rastar alltid  tidig vår och senhöst. I dämmet och maden rastar en mängd vadarfåglar, vissa dagar kan man se upp till 10 olika arter. Med lite tur kan man även stöta på blåhake i maj och september och under vintern rastar 1-2 varfåglar. I omgivningen drar ett litet gäng skäggmesar omkring, de brukar höras på håll när de kommer! Och det är inte ovanligt att någon mer ovanlig fågel dyker upp! Guidningarna under dec-feb är vi mest vid fågelmatningen (reducerat pris) där domherrar, steglitser mm födosöker. Några förkunskaper krävs inte på guidningarna, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg.
Datum:  Återkommer!
Kostnad: 150 kr, barn under 15 år 50 kr. Sön 15/4 100 kr (sponsrad för Rapphönor)
Antal: Minst 5 personer, max 20.
Samling: På Svartsjö slotts nedre parkering (närmast vattnet) längst in mot parken. Gott om platser och fri parkering.
Buss: Från Bromma plan buss 176, byte i Svanhagen till buss 315 eller 316, kliv av vid Svartsjö slott.
Bil: Drottningholmsvägen-Ekerövägen-Färentunavägen-Svartsjövägen. Ca 25 minuter från Bromma plan.
Övrigt:  Se Karta. Guidningen är dryga 3 timmar och vandringen är 3 km men med många stopp – fåglarna styr! Det går utmärkt passa på att fika i fågeltornet för den som har med sig. Kikare och tubkikare finns att låna. På helgerna är Slotts Cafét öppet och  på vardagarna finns god husmanskost vid lunchtid i Svartsjö Matsal. Kanske inte dumt att avsluta/börja sin exkursion där?
Anmälan: Via formuläret ”Anmäl här”.   Du får mer information via mail ca en vecka innan (eller direkt vid anmälan om den kommer in sent). 

 

Eldgarnsö – Naturreservatet på Norra Färingsö

1-P1160779

Eldgarnsö är känd bland fågelskådare med sina övervintrande dubbeltrastar pga ett stort bestånd av mistel (de äter bären). Men på våren är ön bedårande vackert med vitsippor och lungört. Vi kommer delvis följa en led som går runt hela ön. På ön häckar både fiskgjuse, lärkfalk och troligen havsörn. När vi spanar över vattnet ser vi sjöfågel, kanske får vi se några vackra salskrakar? Många småfåglar sjunger vid denna tid och flera av våra flyttfåglar har anlänt. Då o då ses mindre hackspett. Några förkunskaper krävs inte på guidningarna, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg.
Datum: Återkommer till våren!
Kostnad: 150 kr, Ungdom 13-19 år 50 kr, barn under 12 år 20 kr
Antal: Minst 5 personer, max 20.
Samling: På Eldgarnsö parkering.
Buss: Från Bromma plan buss 176 kl 08.10, byte i Stenhamra till buss 317 kl 08.39, kliv av vid Karlskär kl 09.00. Följ sen skylt på Eldgarnsö, 2 km vandring till samlingsplats.
Bil: Drottningholmsvägen-Ekerövägen-Färentunavägen-Ölstavägen-Karlskärsvägen-Eldgarnsövägen. Ca 40 minuter från Bromma plan.
Övrigt:  Guidningen är i 3 timmar och vandringen är 3-4 km men med många stopp – fåglarna styr! Ta med fika! Kikare och tubkikare finns att låna. På helgerna är Svartsjö Slotts Cafét öppet. Kan vara trevligt att ta en fika/lunch där på väg hem efter exkursionen.
Anmälan: Via formuläret ”Anmäl här”  Senast 5 dagar innan exkursionen (men lyssna om det finns plats om du är sent ute!). Du får mer information via mail ca en vecka innan.

 

Möt fåglarna vid Råstasjön på onsdagar! Start 22 aug!

En glad vigghane! Foto Göran Forsberg
En glad vigghane! Foto Göran Forsberg

Onsdagsvandringar runt Råstasjön. Ett samarbete med Studiefrämjandet och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF ).
Denna sjö erbjuder flera olika biotoper, vilket attraherar många olika arter. Råstasjön bjuder på en stor mängd fåglar i vattnet – änder, svanar, doppingar, sumphönor.
Det finns en fantastisk skrattmåskoloni och i vassen sjunger både sävsparv, rör- och sävsångare. Runt sjön finns en mängd tättingar som stämmer upp till sång, duvhöken häckar i närheten, silltruten har anlänt från Afrika och näktergalen anländer i maj.
På vintern bjuder sjön på ”klappavstånd” på vattenrall (om man har tur) och Djurgårdens gråhägrar övervintrar vid sjön. De ser roliga ut där de står på iskanten! Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut!
Ledare: Gigi Sahlstrand, vice ordförande StOF/Prof fågelguide, Hasse Ivarsson, skådat runt sjön sen 1972.
Höst-Vinter 2018:
Vinter 2019:

Kostnad: 60 kr som betalas på plats till ledaren eller swisha på 123 244 0295.
Samling: Råstasjön på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen. Ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Se på karta!  Buss 502 och 505 stannar numera utanför Tennishallen. Ingen föranmälan behövs göras!

 

Möt fåglarna vid Kyrksjön på onsdagar, Bromma.
Start 29 augusti

Flera par svarthakedopping finns i Kyrksjön, Bromma. Dessa får man se om man är med på onsdagsvandringen :-)

Flera par svarthakedopping finns i Kyrksjön, Bromma. Dessa får man se om man är med på onsdagsvandringen 🙂

Onsdagsvandringar runt Kyrksjön. Ett samarbete med Studiefrämjandet och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF).
Kyrksjön bjuder på olika biotoper vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bl a se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping i sjön och utmed promenadvägen runt sjön finns bl. a mindre hackspett, gärdsmyg, trädkrypare, stjärtmes. En sparv eller duvhök flyger gärna förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglarna som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut!
Ledare: Gigi Sahlstrand, vice ordförande StOF/Prof fågelguide, Eva Johansson, sekreterare i StOF och boende i området.
Höst 2018: 
Kostnad: 60 kr som betalas på plats till ledaren eller swisha på 123 244 0295.
Samling: Vid Kyrksjön. Samling på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra  Ängby (västra delen av sjön). Se Karta. Ingen föranmälan behövs göras!

Annonser

2 kommentarer till Guidning

  1. Birgitta Nordfeldt skriver:

    Har du någon plats kvar till Svartsjöviken 20.9?
    Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s