Om mig


Sommaren 2012 lämnade jag ett bra och tryggt jobb i IT branschen för satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det är nog ett av de modigaste och bästa beslut jag tagit i mitt liv :-)! Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är  den enda kvinnan. Bland annat för mitt engagemang att stötta nybörjare att komma igång med fågelskådning, främst kvinnliga skådare, fick jag SOF:s fina utmärkelse ”Silvertärnan” år 2010. I februari 2009 tog jag initiativet starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media, www.rapphonan.se. Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och jag år 2012 för boken ”Börja skåda fågel”.

Nu jobbar jag heltid med fågelskådning och leder och guidar grupper, har kurser, studiecirklar, föreläser &  föredragshållare, är återförsäljare av kikare och vissa tillbehör  samt har ett samarbete med Swarovski optik och Gunnar Olsson Foto. Är en populär reseledare i Avifauna med både resor inom och utanför Sverige.  Jag är även föreningsaktiv och  sitter i flera styrelser bl a  som vice ordförande i Stockholms Ornitologiska Förening (StOF), ledamot i Mälaröarnas Ornitologiska Förening (MOF) samt volontär för SOF-Birdlife Sverige.

Fåglarna och naturen har jag som grannar på Färingsö, en av Mälaröarna i Ekerö kommun utanför Stockholm. Där, intill Väntholmsvikens strand, bor jag sen februari 2008.

2017-01-27-15-18-07

 

Följ mig gärna på min videoblogg, ett samarbete med Gofor Media. Gigi videoblogg

 

 

 

1-foto-2017-02-21-08-30-57

Inför premiärstarten den 21 feb-17 av programmet Det stora fågeläventyret med 8 avsnitt. Jag och deltagaren Bathina Philipson blir intervjuade om programmet. Här är intervjun Gomorron Sverige SVT1

 

 

DN 31 juli 2015Den 31 juli 2015 publicerades en artikel DN om vikten att komma ut i naturen och fågelskådning kan vara moroten, samt om hur jag tog tag i min arbetes och livs situation och blev professionell fågelskådare. Den fick en hel sida i DN och blev galet uppmärksammat, kul! Här kan du läsa samt se en filmsnutt: Med sinnena uppkopplade på fåglar.


foto-2016-12-08-21-37-17

 

 

Enytt var och besökte mig hemma i dec 2016 för filma en intervju om att vara fågelskådare på heltid. Se filmklippet Här

I studion Gomorron Sverige, Svt1

I studion Gomorron Sverige, Svt1

 

 

 

Jag medverkar i Svt1 Gomorron Sverige och pratar om röstningen på Sveriges blivande nationalfågel. Se klippet Gomorron Sverige Valborg-15.


1-Godmorgon-Sverige-a

 

Det börjar bli en tradition att sitta med i direktsändning i TV i samband med arrangemanget ”Vinterfåglar inpå knuten” 2015. Denna gång i Godmorgon Sverige i Svt1. Se klippet God morgon Sverige svt1.

 


Skoj i TV studion - undrar vad jag sa? Eller höll de med att det är jättekul att skåda fåglar? ;-)

Skoj i TV studion – undrar vad jag sa? Eller höll de med att det är jättekul att skåda fåglar? 😉

 

I samband med Vinterfågelräkningen i januari 2014, satt jag i TV soffan hos TV4 och vid Fåglarnas slottsbar på TV 4 nyheterna. Se klippen TV Soffan och TV Nyheterna.


1a-Rappbild-00

Nätverket Rapphönan, som jag är initiativtagare till, har fått stor uppmärksamhet sen dess start. Här är en trevlig intervju och artikel från Natursidan.se i samband med att Rapphönan fyllde 5 år 28/2 2014. Rapphönan – nätverket som förändrat svensk fågelskådning


Under våren 2013 sände Tv4 10 avsnitt av frågeprogrammet Fantasterna. Sista avsnitten handlade om fåglar och jag var en av de 5 utplockade. Tyvärr kom inte jag och trycksvarsknappen överens så jag åkte ut i första omgången, trots superlätta frågor :-( men det var ändå mkt spännande, pirrigt och kul att vara med! Här kan man se den korta presentationen om oss deltagare De är Sveriges största fågelfantaster.  Foto Magnus Corell

Foto Magnus Corell

Under våren 2013 sände Tv4 10 avsnitt av frågeprogrammet Fantasterna. Sista avsnitten handlade om fåglar och jag var en av de 5 utplockade. Tyvärr kom inte jag och trycksvarsknappen överens så jag åkte ut i första omgången, trots superlätta frågor :-(  men det var ändå mkt spännande, pirrigt och kul att vara med! Här kan man se den korta presentationen om oss deltagare De är Sveriges största fågelfantaster.


Gigi Fantasterna a Tv 4

 

Stillbild från presentationen av mig i TV programmet Fantasterna. Man ska ha skoj i fält! 🙂


Årets Rosenbergpris har tilldelas Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist ”för deras gemensamma och framgångrika arbete med att öppna nya vägar och metoder för att sprida kundskap om fåglarna och deras roll i naturen”.

Årets Rosenbergpris 2012 har tilldelas Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist ”för deras gemensamma och framgångsrika arbete med att öppna nya vägar och metoder för att sprida kunskap om fåglarna och deras roll i naturen”.

Gigi, styrelseledamot i Club300. Foto Kjell Yngerskog

Gigi, styrelseledamot i Club300. Foto Kjell Yngerskog

Här står jag ovanför vackra Geirangerfjorden i Norge, sommar 2013

Här står jag ovanför vackra Geirangerfjorden i Norge, sommar 2013

 

 

Annonser

En kommentar till Om mig

 1. Gunnar Rosqvist skriver:

  Läste den välgjorda artikeln i Roadrunner 2/2018. Synnerligen imponerande! Och vilken rubrik – den myntades först av filosofen Heraklit 500 f.kr. Nu är jag 76 år och krafterna därefter. Har svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen trots mina 62 skådarår. Efter en lyckad grå starroperation tänkte jag dock belöna mig med en modern tubkikare. I artikeln stod det att du bland annat använder Swarowski ATX 65. Verkar prima grejor! Men det stod inte vilket stativ och stativhuvud du kör med.
  Ber om ursäkt om du tycker jag är lite påträngande!
  Harebra
  Gunnar Rosqvist
  070-3103249
  Mellangatan 25
  55451 Jönköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s