En liten liten gås….

Jag satt vid datorn jämte fönstret som vetter ut mot viken, plötsligt ser jag en flock gäss komma simmande – blandat med grågås och kanadagås. I flocken sågs en klart mindre gås. Aha, tänkte jag, fjällgåsen igen (hade i dagarna innan fått nytt tomtkryss, nr 160!) men nej, denna hade annan form på näbben och svart näbbspets, mörk runt näbbroten och ingen orbitalring – en mycket liten ung bläsgås. Arten är en tundrahäckare, och snötäcket kan ibland hindra vissa av dem att komma igång med häckningen i normal tid (Tundrahäckande gäss är särskilt drabbade – platt tundra, sen snösmältning, sent uppkomna barfläckar). Antagligen har den blivit akterseglade just pga att den varit så liten och svag. Tur att grå och kanadagässen tog den till sig!

Lilla bläsgåsen och en grågås. De ska normalt kunna  vara jämstora!

Lilla bläsgåsen och en grågås. De ska normalt kunna vara jämstora!

Ung bläsgås, född i år.

Ung bläsgås, född i år.

Annonser
Det här inlägget postades i Fåglar, Information och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s