Viltfågelpellets, ett skämt?

Tidigt i vinter dök frågan upp på Facebook  – vilken fågel äter egentligen Granngårdens pellets? Folk hade testat ha dem i matare, fågelbord och på backen. Ingen småfågel tycktes äta det. Jag blev nyfiken och fick av min mamma ett halvt kg av vardera sort. På Granngårdens hemsida kan man läsa om produkten; ”Foderpellets är speciellt anpassad för småfåglar då det är mjuktfoder. Det är en  välkomponerad blandning baserad på vete, majs, hirs, solrosfrö, talg och mjölmaskar + bär i ena sorten”. Låter bra men nej – jag la ut på backen inget hände, testade blöta upp det – nej ingen åt. Jag har dryga 30 koltrastar, 40 tal av vardera gulsparv och pilfink, sen de ”vanliga fågelbordsfåglarna” på min matning. Efter flera veckors test tog jag allt och gick ned till bryggan och la det där. Kråkorna och skatorna tog i alla fall tacksamt emot det, lite kräsna på de med bär i. Testade inte Granngården fodret innan? Kanske mer lämplig att skriva för kråkfåglar? Hönsfåglar gillar det säkert också?

Viltfågelpellets

Viltfågelpellets

Kråkorna tog tacksamt emot pelletsen. Men oj så försiktiga de var innan de vågade sig fram - något lurt tyckte de. Jag var tvungen att fota inne från fönstret annars drog de.

Kråkorna tog tacksamt emot pelletsen. Men oj så försiktiga de var innan de vågade sig fram – något lurt tyckte de. Jag var tvungen att fota inne från fönstret annars blev de skrämda.

Annonser
Det här inlägget postades i Fågelbordsmatning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Viltfågelpellets, ett skämt?

 1. Kundtjänst skriver:

  Hej, vi har självklart provat att mata fåglarna med pellets och det har varit populärt bland småfåglar såsom rödhake. Tanken var att rädda liv på bl. annat rödhake, gärdsmygen och trädkryparen under vinter, de fåglarna övervintrar i Sverige och kan inte knäcka solrosfrön osv pga deras näbbar är skapta att pilla fram insekter. Under långa vintrar kan dessa små fåglar stryka med pga bris på föda.

  Sen är det också de traditionella fågelmatarna passar inte alltid marksittande fågel som behöver en platt yta att sitta på.

  Pelletsen innehåller mjölmask som passar fåglar som eftertraktar insekter. Tidig vår kommer de fåglar som älskar mjölmaskar och insekter

  Mvh Granngården

 2. gisahb skriver:

  Tack, en förklaring vilka fåglar som kan tänkas ätas pellets. Men de med bär i, var det tanke till trastar? Dock skulle det önskas det stod i texten vilka fåglar som pelletsen vänder sig till. Det är få personer i hela Sverige som har rödhakar, gärdsmyg och trädkrypare på sina matningar. Visst, under flyttningstider har de flesta någon rödhake men många har inte börjat eller slutat då med fågelmatningen för säsongen (jag matar dock året om). Kanske även borde stå som tips om användningstiden? Jag har regelbundet trädkrypare men hen visade inget intresse av pelletsen. ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s